Perakendecilikte de rekabetin her geçen gün artması kartlı puan sistemlerinin veya sadakat kartı uygulamalarının kullanımını daha popüler hale getirmiştir. Bu sistemler sayesinde müşterilerin bilgileri kayıt altına alınıp yeni satışlara hızlandıracak kampanyalar hazırlanabilir, müşterinin aldığı ürün gruplarıyla ilgili duyular yapılabilir, puan biriktirmeleri ve bu puanların kullanımı sağlanabilir.
Günümüzde aynı sistemleri cep telefonu uygulamaları veya telefon numaraları üzerinden online yapmak mümkün olmaktadır. Bu sistemin çalışması için kartları kullanmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Gelişen teknoloji müşterinin uygulamalar aracılığı ile telefonlarından puanlarını görmelerini, kampanyaları takip etmelerini, kullanım sürelerine erişim ve daha bir çok bilgiye ulaşmayı çok kolay hale getirmiştir.
Bilnex perakende programlarımızda puan uygulamalarının kullanımını uygulamalı olarak göstermeye çalışalım.
Öncelikle Puan Tanımlarında puan detaylarını tanımlamak gerekir.
Aşağıdaki örnek uygulamada da görüleceği üzere ihtiyaca göre tanımlamalar yapmak gerekir. Görselde mevcut olan tanım Satış Tutarı Üzerinden Yüzde İle Puan Hesapla tipi olan hesaplama tipine örnek gösterilmektedir.
Görseldeki örnekte; 100,00₺ satıştan itibaren müşteri kartına %1 oranında puan yüklenecektir. Bu puanlama 201,00₺ ve üzeri satışlarda puan hesaplaması % 0,75 oranında olacaktır bu oran ise 2.500,00₺ tutarına kadar geçerli olacaktır.
Bu aşamada puan uygulamasına dahil olacak cari grubunu veya sadece kartlı satışlara uygulama veya belirli ürün gruplarında puan uygulama vs. detayları belirlemek mümkün.
Aynı zaman da Başlangıç ve Bitişi Tarihi belirterek puan uygulamasının kullanılabilir zaman aralığı girilebilir. Maximum Fiş Limiti ise puan uygulamasının maksimim geçerli tutarı girilebilir. Maximum limit girilmediği taktirde puan uygulaması devreye girmeyecektir.
Bir diğer Stok Kartında Tanımlanan Puanları Hesapla olan Puan Hesaplama Tipi aşağıdaki görsellerde örneklendirilmiştir.
Yukarıdaki görselde Puan Hesaplama Tipi olarak Stok Kartında Tanımlanan Puanları Hesapla seçeneği ile Stok kartlarında tanımlanan puan oranına göre yapılan satış miktarı kadar puan hesaplamaktadır.
Stok kartındaki puan tanımlamasını baz aldığı için burada diğer örnekte tanımlanan Tutarlar ve Puan oranlarına ihtiyaç duyulmayacaktır. Yapılan stok kartının satış miktarına göre tanımlanan puanı hesaplayıp satışta ödeme esnasına gösterecektir.
Yukarıdaki görselde Stok kartında 5: Diğer Bilgiler bölümünde bulunan Puan alanına 1 miktara karşılık gelecek olan puan tanımının yapılması gerekmekte. Puan uygulamasına dahil olacak olan ürünlerde bu alanın tanımlı olması gerekiyor.
Müşteri Puan Durumunu bölümünden puan hareketlerini takip edebilmek mümkündür.
Müşteri Kodu, Müşteri Kart No, GSM veya Müşteri Adı alanında arama yaparak takip edilecek olan müşterinin puan hareketleri kontrol edilebilir.
Toplam Kalan Puan: Her satış sonrasında veya tanımlanan puanlar sonrasında kalan toplam puanı temsil eder.
Kullanılabilir TL Karşılığı: Perakende Satış Parametrelerinde Puan penceresinde tanımlanan 1 Puan karşılığı TL ile hesaplanan puanların Toplam kalan puana denk gelen kullanılabilir puan bakiyesidir.
Puan Ekle/Çıkar: Yapılan satışlardan kazanılan puanlar haricinde müşteriye manuel puan ekleyebilmek üzere veya puan çıkarmak için bu bölümden işlem yapılmakta.
Alt bölümde bulunan liste alanında müşteriye yapılan satışlar veya yükleme, çıkarma sonrasında güncel hareketi göstermekte.
Daha sonraki aşama puan kullanımlarında biriken puanların karşılığı olan TL tutarını belirlemek olmalı. Bunun için Perakende Yönetimi – Tanımlar – Perakende Satış Parametreleri bölümünde uygun satış noktasını seçtikten sonra
Puan kullanımını aktif hale getirmek ve puan karşılığı olan TL tutarını belirlemek gerekir.
Puan kullanımının aktif edilmesiyle birlikte artık ödeme türü olarak Puan uygulaması da kullanılabilir hale gelecektir.