Ürün Reçetesi Nasıl Tanımlanır?
Reçete Tanımlayabilmek için öncelikle Stok kartlarındaki Cinsi alanında Mamül, Yarı Mamül veya Hammadde seçeneklerini düzenlemek gerekir.
Mamul : Bir üretim işletmesinde üretime konu olan hammaddelerin birleştirilerek satılabilir bir hal aldığı yani ürün haline gelmiş durumuna verilen isimdir.
Yarı Mamul : Belirli bir üretim sürecinden geçtikten sonra oluşan fakat tekrar başka bir mamulü oluşturmak için kullanılan malzemeye verilen isimdir.
Hammadde : Üretimde kullanılmak üzere satın alınan her ne kadar hammadde haliyle satışa konu olabilse de nihayi amacı üretimde kullanılmak üzere satın alınan ilk madde ve malzemelere hammadde denir.
Not: Reçete tanımlayabilmek için bu seçenekleri doğru belirlemek gerekir. Aksi halde reçete tanımlarını yapmak mümkün olmayacaktır.
Üretim Ve Planlama – Tanımlar – Reçete Tanımları ndan Ekle tıklayarak yeni bir reçete formuna ulaşın.
Reçete Tanımlarında sayfanın üstünde yer alan Stok Kodu, Giriş Deposu, Miktar gibi bilgiler üretilecek olan ürün bilgilerinin girildiği alanlardır. Mesela aşağıdaki örnekte 1 KG TEREYAĞI üretmek için KREMA, STLH01 (30U), İNCE TUZ VE LAKTİK ASİT hammaddelerinden hemen yanındaki miktar kadar tüketmesi gerektiği tanımlanmıştır.
Üstteki görselin altındaki işaretlenmiş bölümde ise planlanan tüketim miktarları girilecektir. Bu bilgilere göre toplu üretim fişlerinin sarfiyatları hesaplanacak ve maliyetler değer alacaktır.
Not: Reçetedeki Fiyat alanları bilgi amaçlı kullanılabilir, üretim esnasında mamul maliyeti açısından bir etkisi BULUNMAMAKTADIR.
Reçete Tanımlarındaki Fire Tanımlama Mantığı Nasıl Çalışır?
Fire hesaplaması 2 türlü çalışmaktadır. Hammadde açısından fire ve mamul açısından fire şeklinde ayrılmış ve detayı aşağıda anlatılmıştır.
Hammadde Firesi %
Reçetede hammadde satırında yüzde olarak belirlenen fire oranıdır. Bu fire türünde her belirlenen hammaddeye özel fire uygulanmaktadır, yani verilen oranda hammadde çıkışı ekstra yapılmaktadır. Mamul girişinde her hangi bir değişiklik olmaz sadece hammadde sarfiyatı artar.
Yan Ürün Üretimi
Bu fire türü üretim sonucunda ortaya çıkan mamul stok artığının farklı bir ürün haline gelmesi durumudur.
Mesela hijyenik poşet üreten bir işletmenin üretiminden fire olarak çıkan stokun başka bir mamul veya yarı mamul olan çöp poşeti ürünü olarak değerlendirilebilmesi veya örneğimizdeki gibi krema üretiminden aynı zamanda peynir altı suyu ortaya çıkması gibi.
Aşağıdaki örnek üretimde Toplam ürün miktarı 145 KG dır.
Krema Üretimi: 120 KG
Reçetede tanımlan Fire Stok yani yan ürün üretimi: 25 KG
Bu üretim örneğinde “005” kodlu mamül reçetesi referans alınarak yan ürün üretimi gerçekleştirilir.