Kredi Kartı Sözleşmeleri
Bankalar ile işletmeler arasında yapılan kredi kartı sözleşmesi şartlarının programa tanımlandığı, taksit sayılarının ve ilintili komisyon oranlarının, kullanım tarihlerinin, blokaj gün bilgileri gibi detayların kayıt edildiği formdur.
Aşağıdaki resimde; Bankanın kendisine ait kredi kartında tek çekim ve taksitli işlemlerin detayları tanımlanmıştır.
Burada üst kısımda taksit aralıkları ve seçilen taksit aralığına da hemen altında komisyon oranı bağlanmıştır. Örneğimizde tek çekim ve 3 taksite kadar ayrı komisyon oranları tanımlanırken 4 ile 6 taksit arasına aynı komisyon oranı uygulanmıştır. o yüzden ilk Taksit : 4 Son Taksit : 6 yapılmıştır ve altında komisyon kodu da tek komisyon oranına bağlanmıştır.
Kodu: Kredi kartı sözleşmesine uygun bir kod yazınız.
Adı: Kredi Kartı Sözleşmesinin içeriğini özetleyen bir açıklama yazılmalıdır.
Kredi Kartı Kodu: Sözleşmenin hangi kredi kartına ait olduğunun seçilmesi gerekmektedir. Hatırlayacağınız üzere Kredi Kartı Tanımlarını da banka kartları ile eşleştirmiştik. Bu sayede sözleşme ile oluşan tahsilat ve komisyon detaylarının muhasebeleştirilmesi sağlanacaktır.
Geçerlilik Başlangıç Tarihi: Kredi kartı sözleşmesinin geçerli olacağı ilk tarih ve son tarih geçerlilik tarihleri olarak yazılmalıdır. Bu tarihlerin dışındaki kredi kartı işlemlerinde bu sözleşmeler dikkate alınmayacaktır.
Geçerlilik Bitiş Tarihi: Kredi kartı sözleşmesinin geçerli olacağı ilk tarih ve son tarih geçerlilik tarihleri olarak yazılmalıdır. Bu tarihlerin dışındaki kredi kartı işlemlerinde bu sözleşmeler dikkate alınmayacaktır.
İlk Taksit – Son Taksit : Taksitli kredi kartı tahsilatlarında aralık belirlemek için kullanılmaktadır. Mesela; 4 ile 6 taksit arasındaki taksitlendirme seçeneği için İlk Taksit:4, Son Taksit: 6 olarak yazılmalıdır. Bir Kredi Kartı Sözleşmesinde sınırsız sayıda taksitlendirme şartı ve her bir şarta ayrı ayrı komisyon oranları kayıt edilebilmektedir.
Tahsilat: Yapılan kredi kartı tahsilatının hesaba geçme süresi buradan belirlenmektedir. Tahsilat mevduat hesabına bütün olarak hesaba aktarılıyor ise “Tek Seferde”, genelde taksitli satışlarda olduğu gibi taksitler halinde hesaba aktarılıyor ise “Vadeli” seçeneği kullanılmalıdır.
Blokaj Şekli – Günü: Bu aşamada bankanın kredi kartı tutarını hangi tarihte veya kaç gün sonra hesaba aktardığı ile ilgili detay tanımlamaları yapılır.
İşlem Tarihinden Sonra İlave Gün: Kredi kartının tahsil edildiği gün baz alınarak, gün sayısı belirtilmek suretiyle tahsilat günü yazılır. Mesela; 23.05.2011 tarihinde tahsil edilen ve bu parametre seçilerek gün 10 tanımlandığı düşünülürse. Program 02.06.2011 tarihinde mevduat hesabına aktarılması gerekenler arasında getirecektir.
İşlemden Sonra Ayın Belirli Günü: Bu parametrede ise kredi kartı tahsilatlarının ayın belirli bir gününde hesaba geçmesi söz konusudur. Siz eğer bu parametreyi seçerek gün değerine 10 yazarsanız, yukardaki gibi 23.05.2011 tarihinde yapılan bir kredi kartı tahsilatının hesaba geçme tarihi 10.06.2011 olacaktır. Yani kredi kartı tahsilatından sonra ayın ilk 10 u olacaktır. Başka bir örnek vermek gerekirse 09.05.2011 tarihinde yapılan kredi kartı tahsilatını 10.05.2011 tarihinde hesaba geçecektir.
Size uygun olan parametreyi seçtikten sonra karşısındaki alana gün değerini yazınız. Bu kısımda istediğiniz kadar şart yazılabilmektedir. Örneğin her bir taksit seçeneği için ayrı ayrı kayıtlar oluşturabilirsiniz.
Komisyon Kodu: Üst bölümde yer alan taksit seçeneklerine ayrı ayrı komisyon oranları bağlanabilmektedir. Sağ üstteki alanda hangi seçeneğe komisyon bağlamak istediğinizi seçtikten sonra komisyon kodunda F10 tuşu yardımıyla uygun olan komisyonu seçiniz.
yukardaki örnekte taksitsiz çekimde komisyon oranı 2,5 olarak belirlenmiştir. Yukardaki örnekte Komisyon kodu bölümündeki Kaydet butonuna tıkladıktan sona 4 – 6 ( 4 ile 6 taksit arasındaki çekimler ) seçeneği seçilerek komisyon kodundan uygun olan komisyon türü seçilecektir.
Farklı Banka kredi kartı çekimleri için ayrı bir kredi kartı sözleşmesi tanımlamak gerekir.
Müşterilerden yapılan kredi kartı tahsilatı işlemlerini “Finans Yönetimi” – “İşlemler” – “Tahsil / Ödeme Makbuzları” bölümü kullanılır. Burada alt kısımdaki “Kredi Kartı” seçeneği kullanılır.