Senet Kartları
Senet Kartlarında daha önce kayıt edilen “Müşteri Senetleri” ve “Kendi Senetlerimiz” listelenmektedir ve Durumu sütunundan çekin son durumu izlenebilir. Yani Müşteriden aldığınız bir senedi Bankaya gönderdiyseniz “Tahsilde”, Vadesi geldiğinde tahsil ettiyseniz “Tahsil Edildi”, elinizde bekliyor ise “Portföyde” olarak görünecektir.
Senet kartları da çek kartlarında olduğu gibi iki farklı amaç için kullanılmaktadır. Birincisi Senet açılışlarının yapılması, ikincisi ise senetler ile ilgili detay ve özet bilgilere ulaşmak ve hareketleri inceleyebilmektir.
a) Senet Açılış İşlemleri; Öncelikle unutulmamalıdır ki; senet açılış fişleri diğer açılış fişlerinde olduğu gibi cari bakiyelerini etkilememektedir. Yalnızca Senet hareketlerinin oluşması maksadıyla senet kartlarından devir girişleri yapılmaktadır.
Bu duruma şöyle bir örnek verilebilir, Bilnex programını 01.03.2010 tarihinde kullanmaya başlayan bir kullanıcı şubat ayında müşterisinden aldığı, fakat vadesi 10.04.2010 olan senedi mevcut. Vadesi geldiğinde bu senet ile ilgili tahsilat işleminin yapılabilmesi için senedin programa girilmiş ve senet girişi yapılırken de cari bakiyelerinin bozulmamış olması gerekir. İşte böyle durumlarda senet kartı; devir senet girişleri için kullanılır.
Diğer formlarımızda olduğu gibi Ekle ( ALT + E ) butonuna basınız.
Türü: Müşteri Senedi ve Kendi Senedimiz seçenekleri bulunmaktadır. Müşteriden aldığınız dolayısı ise karşı hesabın size borçlandığı durumlarda düzenlenen bonolar Müşteri Senedi. Sizin karşı cari hesaba vermek suretiyle sizi karşı cari hesaba borçlandıran bonolarda da Kendi Senedimiz seçeneği kullanılmaktadır.
Portföy No: Programınız tarafından otomatik olarak üretilen takip numarasıdır. Müdahale edilemez. Aşağıdaki örnekte program MS2011-0000005 numarasını vermiştir. MS harfi Müşteri Senedi olduğunu, 2011 çekin ait olduğu yılı, 0000005 de çek sıra numarasını ifade etmektedir.
Vade Tarihi: Senedin vadesi ( Ödeme Tarihi ) yazılır.
Senet No: Senet defterinin üzerinde banka tarafından verilen senet numarası yazılır.
Düzenleme Tarihi: Senedin kayıt edildiği tarih ya da senedin düzenlendiği tarih olarak düşünülebilir.
Keşide Yeri: Senedin ödeme yeri yazılabilir.
1: Genel Bilgiler
Senedin Durumu
Durumu: Senedin durumu Türü alanının “Müşteri Senedi” ya da “Kendi Senedimiz” olması durumuna göre farklılık göstermektedir. Müşteri Senedi girişi yapılıyor ise; Portföy, Ciro, Tahsilde, Teminatta, İade Edildi, Karşılıksız İade, İcrada, Tahsil Edildi vs. gibi seçenekler listelenir. Kendi Senedimizin girişi yapılıyor ise; Ciro, Ödendi, Kısmen Ödendi, İptal Edildi… gibi seçenekler olacaktır.
Durumu bilgisi devir girişi yapılan senedin, birden fazla hareketi olmuş ise senedin son olarak kimde / nerede olduğu gibi bilgilerin kayıt edildiği alandır. Mesela; devir olarak girilen senedin A müşterisinden alınıp, tedarikçiniz olan B firmasına ciroladığınızı düşünün. İşte bu durumda Durumu: Ciro, Bulundu Yer: Cari, Kodu: Tedarikçi B firması seçilmelidir.
Çoğu durumlarda cirolanan senetlerin devir yapılmasının gereksiz olduğu düşünülebilir. Ancak mesela cirolanan senedin iade alınması ihtimali olduğunda ciro senet devirlerinin kayıt altına alınması mantıklı gelecektir. Şu durumlarda bu seçenek aktif hale gelir;
Müşteri senedinin cirolanmış olması,
Müşteri senedinin takasa veya teminata gönderilmiş olması;
İade Edilmiş (veya karşılıksız iade) olması durumunda;( kime iade edildiği )
İcrada olması gibi
Girişini yapmakta olduğunuz senet için uygun olan pozisyonu seçiniz.
Bulunduğu Yer: Durumu bilgisi portföy ve tahsil edildi olduğun da bu seçenek kapanacaktır. Fakat diğer durumlarda senedin nerede bilgisine ulaşmak için bulunduğu yer seçeneği kullanılacaktır.
Kodu: Bulunduğu Yer alanındaki seçeneğe göre F10 tuşu yardımıyla ilgili kaydın seçimi yapılmalıdır.
Borçlu / Alacaklı Bilgisi
Cari Cinsi: Cari ve Personel seçenekleri bulunmaktadır. senetler ve çekler sadece cari hesaplarla değil personel hesaplarıyla da işlem görebilir. Burada bu ayırım yapılmalıdır. Söz konus olan senet cari hesaptan mı? yoksa personelden mi alındı? bilgisi belirlenmelidir.
Cari Kodu: Müşteri Senedi ise senedin kimden alındığı, Kendi Senedimiz ise senedin kime verildiği bilgisi F10 tuşu ile kayıt seçim formu yardımıyla seçilmelidir.
Cari Adı: Cari adı yada personel adından seçim yapmak için kullanılır.
Asıl Borçlu: Müşteriden alınan senedin gerçek borçlusu farklı bir kişi ya da firma ise senet üzerinde yazan senedin gerçek borçlusu yazılmalıdır.
Tutar Bilgileri
Senet Tutarı: Senedin tutarını yazınız.
Döviz Cinsi: Dövizli bir senet girişi yapıyorsanız bu alandan döviz cinsi karşılığını seçin. TL ise herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok.
Döviz Kuru: Dövizli bir senet girişi yapıyorsanız döviz cinsinde seçtiğiniz döviz biriminin kurunu yazınız.
TL Tutarı: Dövizli senetlerde senedin TL karşılığı burada gösterilecektir.
Ödenen Tutar: Senedin ödenen ya da tahsil edilen tutarının yazıldığı alandır. Senedin tamamı ödenebileceği gibi bir kısmının da kapanması söz konusu olabilir.
Ödenen (TL): Bu alana programınız tarafından değerler otomatik olarak getirilmektedir. Müdahale edilemez.
Kalan Ödeme (TL): Senedin ödenen tutardan sonra kalan yani ödenmesi gereken tutar otomatik olarak getirilmektedir. Müdahale edilemez.
2: Açıklamalar
Açıklama : Her biri 40 karakterden oluşabilecek 5 ayrı açıklama alanı mevcuttur. Girilen senet evrakları ile ilgili açıklama girmek için kullanılmaktadır.
3: Senedin Tarihçesi
Senet kartlarının 3. sekmesi olan Senedin Tarihçesi formunda ilgili senedin hareketleri listelenmektedir. Bu ekran sayesinde senedin giriş ve çıkış hareketlerini özet bir şekilde inceleyebilirsiniz. Dahası istediğiniz hareket satırının üzerindeyken çift tıkladığınızda yada Kayıt deyatı butonunu tıkladığınızda ilgili evrak açılacaktır.