Muhasebe Entegrasyon Parametreleri
Muhasebe entegrasyonunun hangi aralıklarla yapılacağı, hangi evrakların muhasebeleştireleceği, hangi K.D.V. oranının hangi muhasebe koduna yazılacağı, vs. gibi entegrasyonun şekil şartlarının belirlendiği parametre ekranıdır.
GENEL AYARLAR
Entegrasyon Başlasın: Muhasebe Entegrasyonunun çalışması ve bu bölümdeki diğer tüm parametrelerin aktif olması için “Entegrasyon Başlasın” parametresi işaretlenmiş olmalıdır.
Entegrasyon Zamanlaması
Anlık Entegrasyon : Bu seçenek; ön muhasebede evrak kayıt edildiği anda muhasebe fişinin de oluşturulduğu, değişiklik yapıldığında yada silindiğinde de aynı şekilde anlık olarak muhasebe fişinin güncellendiği parametredir.
Toplu Entegrasyon : Bu seçenekte muhasebe entegrasyonu belirli dönemlerde toplu bir şekilde yapılmaktadır.
Toplu Entegrasyon Periyodu: Sadece toplu entegrasyon parametresinde kullanılabilen bu özellik, belirli tarihlerdeki evrakların tek bir tarihte ve tek bir fişte toplanmasını sağlamaktadır. Mesela; periyod güne 10 yazdığınızda program ayı 3 e bölecek, yani bir ay için 3 adet fiş oluşturacaktır. Ya da periyod güne 15 yazdığınızda her 15 gün için 1 fiş oluşturacağı için 1 ay için 2 fiş oluşturacaktır.
Entegrasyon Tipi
Bu seçenek şu anda sadece Anlık Entegrasyonda kullanılabilmektedir.
Her Evrak Ayrı Fişte : Her evrak için ayrı fişler oluşturulur. Bu seçenekte çok fazla fiş olacaktır, dolayısı ile defter dökümünde çok fazla sayfa gerekeceği göz önünde bulundurularak uygun olan seçim yapılmalıdır.
Tüm Evrakları Modülüne ve Tipine Göre Grup Seçenekli : Mesela Açık Satış Faturaları tek bir fişte, Tahsilat Makbuzları tek fişte gibi.
Her Evrak Modülüne Göre Aynı Tarihte Aynı Fişte: Evrak türü aynı olan ve işlem tarihi de aynı olan tüm evraklar tek bir fişte gruplanmaktadır. Yani aynı tarihteki satış faturaları tek bir fişte, aynı tarihteki tahsilat makbuzları tek bir fişte yine aynı tarihteki çek giriş bordroları tek bir fişte gibi.
Her Evrak Modülüne Göre ve Tipine Göre Aynı Tarihte Aynı Fişte : Evrak türü aynı olan, evrak tipi aynı olan ve işlem tarihi aynı olan tüm evraklar tek bir fişte gruplanmaktadır. Yani aynı tarihteki açık satış faturaları tek bir fişte, aynı tarihteki kapalı satış faturaları tek bir fişte, vs. gibi.
Tüm Evraklar Aynı Tarihte Tek Fişte : Bu parametre ile aynı tarihteki tüm evraklar tek bir fişte toplanır. Yani her gün için bir fiş olacaktır.
Entegrasyonda Matrahlar Yuvarlansın : Muhasebe fişini oluştururken oluşan kuruşların yuvarlanmasını sağlar. Bu parametre kullanılacaksa hemen altta yer alan yuvarlanacak basamaklar mutlaka ayarlanmalıdır.
Matrahların Yuvarlanacağı Basamak: Kuruşlar tarafındaki yuvarlama işleminin hangi basamaktan itibaren yapılacağı bu alanda belirlenmektedir. Varsayılan olarak 2 gelmekte ve bu durumda program 175,12548 olan rakamı muhasebeye aktarırken 175,13 olarak aktaracak, Değer 3 olarak belirlenmiş olsaydı 175,12548 rakamı 175,125 olarak yuvarlayacaktı.
Kurların Yuvarlanacağı Basamak: Yuvalama mantığı olarak Matrahların Yuvarlanacağı Basamak parametresi olarak aynı çalışmaktadır. Fakat burada işlem döviz kurları için geçerli olacaktır.
Yuvarlama Geliri Hesabı: Oluşan yuvarlama farklarından gelir yazılması gereken tutarlarının muhasebede aktarılması gereken hesap seçilmelidir. Seçim için F10 tuşu yada butonunu kullanabilirsiniz.
Yuvarlama Gideri Hesabı: Oluşan yuvarlama farklarından gider yazılması gereken tutarlarının muhasebede aktarılması gereken hesap seçilmelidir. Seçim için F10 tuşu yada butonunu kullanabilirsiniz.
Modüller
Modüller sekmesinde muhasebe entegresi yapılacak olan evrakların seçilmesi gerekir. Serbest Meslek Makbuzu, Müstahsil Makbuzu gibi evraklarda kullanılan Stopaj, Fon tutarlarının aktarılacağı hesaplar seçilir.
Fatura
Fatura çeşitlerinin entegrasyonu, hangi orandaki K.D.V. tutarlarının hangi muhasebe hesabına aktarılacağı gibi parametreler bu sekmeden tanımlanmaktadır.
Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere her bir K.D.V. oranı için bir muhaebe hesabı seçim alanı ayrılmıştır. Bu durum hem Hesaplanan K.D.V. hem de indirim konusu K.D.V. tutarları için geçerli hale getirilmiştir.
Lütfen kulandığınız K.D.V. oranlarının karşısındaki alanlarda uygun olan K.D.V. hesap kodlarını seçmek için F10 tuşu ya da butonunu kullanınız.
Çek Senet Parametreleri
Çek ve Senet evraklarının muhasebe entegrasyonu için gerekli olan parametreler bu sayfadan ayarlanmaktadır. Gerek TL gerekse farklı döviz cinlerindeki çek ve senetler için bu bölümden tanımlamalar yapmak gerekir.
Dövizli çekler kullanılıyor ise ve muhasebeye döviz detaylı entegre edilmesi söz konusu ise “Hesapları Döviz Bazında Entegre Et” seçeneği mutlaka işaretlenmelidir. Bu seçenek aktif edildiğinde “2. Çek – Senet Dövizi” ve “3. Çek – Senet Dövizi” ve “Diğer Dövizler” aktif olacaktır.
Alınan Çekler Hesabı: Müşteriden alınan çeklerin kayıt edileceği hesap seçilmelidir. (Çek Giriş Bordrosu)
101 – Alınan Çekler Hesabını seçmek gerekir, seçim için F10 yardımcı tuşunu kullanabilirsiniz. Muhasebe entegrasyonu kullanılmakta ise Alınan Çekler Hesabı mutlaka seçilmek zorundadır. Aksi halde müşteri çeklerinin muhasebe entegresi gerçekleşmeyecektir.
Verilen Çekler Hesabı : Verilen firma çeklerinin kayıt edildiği muhasebe hesabı seçilmelidir. Bu noktadaki detay şudur; verilen şirket çeklerini entegre ederken program öncelikle Banka kartında Muhasebe Kodları sekmesinde bulunan “Verilen Firma Çeki Muhasebe Kodu” alanına bakacak ve bu alanda seçilmiş olan bir hesap var ise bu hesabı kullanacaktır. Tanımlı bir hesap yok ise “Çek Senet Parametrelerindeki” Verilen Çekler Hesabı alanındaki Muhasebe kodu kullanılacaktır.
Tahsildeki Çekler Hesabı : Bankaya tahsile (takasa) gönderilen çeklerin kayıt edildiği muhasebe hesabı seçilmelidir. Burada da yine program öncelikle Banka kartında Muhasebe Kodları sekmesinde bulunan “Takasa Verilen Çek Muhasebe Kodu” alanına bakacak ve bu alanda seçilmiş olan bir hesap var ise bu hesabı kullanacaktır. Tanımlı bir hesap yok ise “Çek Senet Parametrelerindeki” Tahsildeki Çekler Hesabı alanındaki Muhasebe kodu kullanılacaktır.
Teminattaki Çekler Hesabı : Bankaya teminat maksadıyla gönderilen çeklerin kayıt edildiği muhasebe hesabı seçilmelidir. Burada da yine program öncelikle Banka kartında Muhasebe Kodları sekmesinde bulunan “Teminata Verilen Çek Muhasebe Kodu” alanına bakacak ve bu alanda seçilmiş olan bir hesap var ise bu hesabı kullanacaktır. Tanımlı bir hesap yok ise “Çek Senet Parametrelerindeki” Teminattaki Çekler Hesabı alanındaki Muhasebe kodu kullanılacaktır.
Karşılıksız Portföydeki Çekler Hesabı : Müşteriden alınan çeklerin karşılıksız duruma düşmesi durumunda çekin yazılacağı muhasebe hesabı seçilmelidir.
Takipteki Çekler Hesabı : Daha önce “karşılıksız – portföy” durumuna alınmış olan çekin Çek Çıkış Bordrosu ile “Avukata” gönderilmesi işlemi ile takibe alınan çekin izlendiği Tek Düzen Muhasebe Hesabı seçilmelidir.
Çekler için yukarda anlatılan detayların tamamı senetler içinde geçerli olup, çek yerine senet muhasebe kodları seçilmesi gerekir.
Dövizli Çekler
Dövizli çek işlemleri yapılmakta ise “2. Çek – Senet Dövizi” ve “3. Çek – Senet Dövizi” alanlarındaki ilgili tanımlamaları da yapmak gerekmektedir. 2. ve 3. Döviz sekmesinde kullanılacak olan döviz birimleri seçilir ve ilgili dövizlerde kullanılması planlanan muhasebe hesapları seçilir.
Not: Seçtiğiniz muhasebe hesaplarının ( Muhasebe – Muhasebe Hesap Planı ) döviz cinsleri ile ilgili bölümün döviz cinsinin aynı olmasına dikkat ediniz.