Parti / Lot Takibi
İzlenebilirlik süreçlerinin işlem çeşitliliğine göre tekil olarak ürün takibinin yapılmasının zor olduğu süreçlerde parti ve lot takibi tercih edilmektedir. Parti Kavramı, üretilen ürünlerin geriye dönük izlenmesine imkan verecek şekilde üretim tarihi ve parti bileşeni ile elde edilir. Sonraki süreçlerde paketleme, depolama ve nihai tüketiciye teslim edilmesi ile sonuçlandırılmış olur. Tüketime konu malzeme detayları, kullanılan ekipman ve süreçleri, toplanan parametrik ve kalite verilerini, istisna oluşturan nedenler gibi birçok veriyi içerisinde barındırmaktadır. Bu sebeple izlenebilirlik sürecinde hem tekil ürün hem de parti/lot takibi metodolojileri eş zamanlı uygulanabilmektedir.
Üretim aşamasında veya stok giriş işleminde parti/lot seçimi yapabilmek için öncelikle oluşturmuş olmak gerekir. Her yeni parti / lot girişi için yeni kayıt oluşturmak gerekli aksi halde parti / lot bazında takip edilen stok kartlarında işlem yapılmasına program izin vermeyecektir.
Öncelikle Parti / lot takibi yapabilmek için ürün bazında parti / lot parametrelerini açmak gerekir. Bunun için stok kartında 5: Diğer Bilgiler sekmesinde ilgili alanları işaretlemek gerekir.
Hareket görmüş stok kartlarında bu alanlarda değişiklik yapmak için ilgili parametreyi açmak gerekir. Hareket gören bir stokta “Stok İzleme” seçeneklerinin değiştirilmesi tavsiye edilmez. Fakat değişiklik yapmaya çalıştığınızda izin vermiyorsa ve bu halde değişiklik yapılmak isteniyorsa;
Sistem Yönetimi => Kurulum İşlemleri => Parametreler – Ticari Parametreler
Stok sekmesinden “Hareket Gören Stokların Takip Şeklini Değiştirilebilsin” seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.
Yeni Parti / Lot tanımı eklemek için Ekle (Alt+E) butonunu kullanılır.
Parti kodu alanına üretilen bir ürün ise üretim tarihi ve üretim sürecinde kullanılan hammadde kodu veya üretim numarası gibi izlenebilirliği arttırmak için uygun bir kod oluşturmak gerekir.
Örneğin en basit haliyle tarih ve sıra no şeklinde verilebilir (2023-10-05-001)
Alınıp satılan bir ürün ise pek tabi gelen evrak üzerinde veya ürün üzerinde bulunan parti / Lot bilgisi bu alana yazılır.
Sonrasında Parti / Lot kodunun hangi ürüne ait olduğu Stok kodu alanında F10 yardımı ile seçilir. Genel Bilgilerde yer alan üretim tarihi veya son kullanma tarihi gibi bilgilerinde girişini yaptıktan sonra Kayıt etmek gerekir.
Bu aşamadan sonraki tüm stok giriş veya çıkış işleminde stok seçiminden hemen sonra parti lot seçim formu açılır ve seçim yapmadan da sonraki aşamaya geçmek mümkün olmayacaktır.