Senet İşlem Bordrosu
Senetlerin ilk giriş ya da çıkış hareketlerinden sonraki bir takım işlemlerin yapılabilmesi için Senet İşlem Bordrosu kullanılmaktadır. Senet İşlem Bordrosundan yapılabilecek işlemlere; elimizde bekleyen Senedin karşılıksız duruma düşmesi, yine elimizdeki bir senedin nakit tahsil edilmesi, bankadaki senedin vadesi geldiğinde tahsil edilerek paranın banka hesabına yatırılması, daha önce avukata gönderilen senedin nakit tahsil edilmesi, kendi senedimizin nakit ödenmesi gibi işlemler örnek verilebilir.
Bilnex’in bütün formlarında olduğu gibi Senet İşlem Bordrosunda da ilk açılan listede kayıtlı olan Senet hareketleri gelecektir. Yeni Senet girişi yapmak için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
İşlem Tipi: Bu seçenek ile Senet hareketinin türü belirlenmektedir. Lütfen yapmak istediğiniz işleme göre uygun olan seçeneği belirleyiniz.
Portföyden Karşılıksız Portföye : Elinizde bekleyen senedin vadesi geldiğinde tahsil edilememesi durumunda kullanılması gereken bir seçenektir. Senet karşılıksız çıkmış ve avukata çıkış yapılmak isteniyor ise mutlaka önce bu senedi karşılıksız duruma getirmeli ( yani bu işlem yapılmalı ) daha sonra avukata çıkış işlemi yapılmalıdır. Aksi halde avukata çıkış yapılmasına izin verilmeyecektir.
Bu parametre seçildiğinde hesap cinsi, cari kodu ve cari adı seçenekleri kapalı duruma getirilecektir. Bunun sebebi ise Senedin karşılıksız duruma düşmesi durumu cari hesabı ilgilendiren bir işlem olmamasıdır.
Portföydeki Senedin Tahsili: Elinizde bekleyen senedin vadesi geldiğinde tahsil ederek tutarının nakit kasaya aktarılması işleminde kullanılır.
Bankadaki Senedin Tahsili: Bankada tahsilde ( takasta ) bekleyen senedin vadesi geldiğinde banka tarafından tahsil edilerek, komisyonu kesildikten sonra kalan tutarın banka hesabınıza yatırılması işleminde kullanılan seçenektir.
İcradaki Senedin Tahsili: Daha önce karşılıksız çıkarak Senet Çıkış Bordrosundan avukata gönderdiğiniz senedin, avukat tarafından tahsil edilerek Senet tutarının işletmeniz kasasına aktarıldığı durumudur.
Kendi Senedimizin Kasadan Ödenmesi: Yine daha önce satıcı cari hesaba verilen şirket senedinizin (veya Kendi Senedinizin) vadesi geldiğinde işletme kasasından ödenmesi durumunda kullanılır.
Seri / Sıra : Evrak seri ve sıra numarası girilir. Kullanılmakta olan matbu bir evrak var ise üzerindeki numaralar kullanılabilir.
Tarih: İşlemin gerçekleştiği tarih yazılır.
Açıklama: Bu evraka özel bir açıklama yazabilirsiniz.
Hesap Cinsi: Hesap cinsi İşlem Tipi alanında yapılan seçime göre otomatik olarak değer almaktadır. Birinci seçenek hariç diğer bütün parametrelerde aktif olacaktır.
Hesap Kodu: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları kodundan seçmek için kullanılır. Seçim için F10 tuşu ya da alanın yanındaki küçük buton kullanılır.
Hesap Adı: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları adını yazarak seçmek için kullanılır. Seçim için aradığınız hesap adının birkaç harfini yazdığınızda otomatik seçecektir. Ya da F10 tuşu ile listeden seçim yapabilirsiniz.
Döviz Cinsi: Hesap kodu yada adından seçilen kartın döviz cinsi otomatik döviz cinsi alanına gelecektir ve müdahale edilmesi söz konusu değildir.
Döviz Kuru: Döviz cinsinde seçilen dövizin kuru otomatik gelecektir. Bu evraka özel değiştirilebilir. Döviz Cinsi TL ise Döviz Kuru 1,00 olmalı bu alana 1,00 dışında bir rakam yazılmamalı, aksi halde raporlarda tutarsızlık olacaktır.
Proje : Bütün evraklarda olduğu gibi Senet İşlem Bordrosunda da standart olarak proje girişi yapılabilmektedir. Senet İşlem Bordrolarını gruplamak ve bu detayda raporlar alabilmek için kullanılabilir.
Departman: Departman bazında evrak girişi yapıyorsanız. F10 tuşunu kullanarak lütfen ilgili departmanı seçiniz.
Depo: Standart olarak bütün evraklarımızda depo seçeneği görünmektedir. Senet İşlem Bordrosunda da depo seçimi gereksizdir, bu yüzden boş geçilmelidir.
Personel: İşlemi yapan kullanıcının belirlenmesi için kullanılabilmektedir. Tamamen raporlama amaçlıdır.
1:Genel Bilgiler
Diğer evraklardan farklı olarak Senet işlemlerinin tamamında (Senet Kartları, Senet Girişi, Senet Çıkışı ve Senet İşlem Bordrosu) giriş yapmak için işlem butonları (alttaki butonlar) kullanılmaktadır. Hiç bir şekilde alanlara direk giriş yapılması söz konusu değildir.
Girilen evrakın türüne göre İşlem Butonları otomatik olarak aktif veya pasif olmaktadır. Senet İşlem Bordrosunda sadece Listeden Seç – F4 butonu aktif olacaktır. Yukardaki örnekte Portföydeki Senedin Tahsili işlemi için butonu tıklanarak tahsil edilen Senet belirlenmelidir.
Henüz kayıt olmadığı için Düzelt butonu kapalı görünmektedir. F4 tuşuna basıldığında aşağıdaki gibi bir seçim formu karşınıza gelecektir.
Çoklu seçim yapmak için CTRL tuşuna basarken fare ile tek tek senetler seçilebilir ya da klavyedeki yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla senetler içinde hareket ederken boşluk tuşuyla da seçim yapabilirsiniz. Alt bölümde yer alan, seçilen Senetlerin ortalama vadesi, toplam tutar ve Senet sayısı gibi bilgiler toplu Senet seçimi gibi işlemlerde oldukça işinize yarayacaktır.
Seçim işlemi tamamlandıysa seçilen senetlerin evraka aktarılması için Tamam butonu tıklanmalıdır.
Son olarak Senet İşlem Bordrosunun kayıt edilmesi için sağ alttaki Kaydet butonuna tıklanmalıdır.
Not: Kaydetmek için programın genelinde olduğu gibi Senet İşlem Bordrosunda da (ALT + K) veya (ALT + A ) tuşlarını kullanabilirsiniz.
Ortalama Vade / Gün: Girilen Senetlerin ortalama vade bilgisi hem tarih hem de gün olarak ekranda gösterilmektedir. Bu değerler tamamen bilgi amaçlıdır.
Evrak Muhasebeleşsin: Senet Giriş Bordrosunun resmi muhasebeye entegre edilmesini istiyorsanız bu alanı işaretlemelisiniz. İşaretlenmediği takdirde kayıt sadece ön muhasebede görünecek tek düzen hesap planında görünmeyecektir.
Muhasebe Fişini Göster: Kayıt ettiğiniz evrakın resmi muhasebe kaydını yani muhasebe fişini görmek için tıklayınız.