Banka Kartları
Aktif olarak çalışılan bankaların programa tanıtıldığı modüldür. Banka mevduat hesabı, Firma Çeki, Kredi Kartı, Kredi Hesapları gibi işlemlerin yapılabilmesi için Banka Kartlarının programa tanımlanması gerekmektedir. Her bankanın her şube ve döviz birimlerinin ayrı ayrı kayıt edilmesi gerekir.
Banka Kartlarına girdiğinizde daha önceden tanımlı bankalarınız listelenecektir Bu listede bankanın mevduat hesabına Giren, Çıkan ve Kalan Tutar görünmektedir.
Yeni bir banka kartı tanımlamak için Ekle ( ALT+E ) butonu kullanılır. Banka tanımlarken hangi alanlara dikkat edilmesi gerektiği aşağıda anlatılmaya çalışılmıştır.
1: Genel Bilgiler
Kodu : Bankaya ait işlemlerin yapılacağı veya hareketlerin izleneceği koddur. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Kod, bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.
Adı : Banka adı, banka kartları için önemli bir alan olmasına karşın açılan banka kartlarının adının girilmesi zorunda değildir. Ancak arama, sıralama vb. işlemler banka adına göre de yoğun bir şekilde yapılabileceğinden banka adının açıklayıcı bilgiler taşıması önem arz etmektedir. Özellikle Çok banka ile çalışan firmalarda banka adının yanı sıra şube adı ve döviz cinside genelde yazılmaktadır ve bu bilgi onlarca bankanın içinde arama yaparken aranılan bankaya ulaşma noktasında kolaylıklar sağlamaktadır.
1: Genel Bilgiler
Şube Kodu: Çalışılan bankanın şube kodu yazılır.
Şube Adı: Çalışılan bankanın şube adıdır.
IBAN No: Uluslararası Banka Hesap Numarası (International Bank Account Number) anlamına gelen IBAN ülkemizde 26 karakterden oluşmaktadır. Yapısı aşağıdaki gibidir.
TR | XX | YYYYY | 0 | ZZZZZZZZZZZZZZZZ |
Ülke Kodu | Kontrol Basamakları | Banka Kodu | Rezerv Alan | 16 Basamaktan oluşan hesap numarası |
- Ülke Kodu, 2 büyük harften oluşur, Türkiye için TR kullanılır.
- Kontrol Basamakları, 2 basamaklı rakamdan oluşur ve IBAN’ın doğrulanması işleminde kullanılır.
- Banka Kodu, 5 basamaklı rakamdan oluşur. 5 basamaktan oluşmayan banka kodları sağa dayalı yazılır ve başına sıfır eklenerek 5 basamaklı hale getirilir.
- Rezerv Alan, tek basamaklı rakamdan oluşur. Değiştirilinceye kadar 0 kullanılır.
- Hesap Numarası, 16 basamaklı büyük harf ve/veya rakamdan oluşur.
Hesap No : Banka hesap numaranızı giriniz.
Müşteri No : Banka müşteri numaranızı giriniz.
Grubu : Tanımlamakta olduğunuz bankanın mevduat hesabımı yoksa kredi hesabımı olduğu bilgisi seçilmelidir.
Döviz Cinsi : Banka hesabının döviz türü seçilmelidir. TL nin dışındaki hesaplar için seçilmesi önemlidir.
Açıklama Bu banka kartıyla ilgili herhangi bir açıklama yazılabilir. En fazla 50 karakterliklik bu açıklama herhangi bir raporda yer almayacaktır, size özel bir açıklama olacaktır.
2: Hesap Durumları
Bankanın diğer hesap gruplarını; yani Takastaki çekleri, Blokedeki Kredi Kartlarını, vs. görmek için ilgili banka hesabının üzerindeyken Düzelti tıklayın,
2: Hesap Durumları sekmesini açın.
Banka hareketleri girildikçe hesap durumları sekmesi güncellenmektedir. Bu tablo bankanın özet durumunu göstermektedir.