Cari Kartları
Bu menüye girdiğinizde öncelikle kayıtlı carileriniz varsa onlar listelenecektir. Bu ekrandan mevcut carilerinizin durumunu inceleyebilir, yeni cariler tanımlayabilir, mevcutlar üzerinde düzeltmeler yapabilirsiniz. Bunların yanında dilediğiniz cari üzerinde farenin sağ tuşuna basarak bir çok kolaylıktan yararlanabilirsiniz. Bunlardan bir kaçını örnek vermek gerekirse; seçilen cariye fatura kesmek, tahsilat yapmak, ekstre almak, cari analiz raporları almak…
¨ Ekle Yeni cari kart eklemek için kullanılır. (Kısayol tuşu ‘ALT+E’ )
¨ Düzelt Kayıtlı olan bir cari kart ile ilgili düzeltme işlemi yapmak için kullanılır.()
¨ İncele İnceleme modunda cari kart bilgilerinin görünmesini sağlar. Herhangi bir değişiklik yapılmasına izin verilmez.
¨ Sil Kayıtlı olan cariyi siler. Hareketi olan cari kartlar silinmeyecektir.
¨ Hareket Detayı Cari karta ait girilen kayıtları inceleme ekranı.
Yeni bir cari tanımlamak için Ekle butonuna basılır. Cari kart tanımlarken kullanacağınız alanları aşağıda detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
Kodu: Daha önce belirlediğiniz carinize uygun olan kodu bu alana yazınız. En fazla 20 karakter kullanılabilen kodu alanı zorunlu bir alandır. Bir kodlama sisteminiz yok ise program otomatik kodlayacaktır. Bunun için cari parametrelerini inceleyiniz.
Cari kod yapısını oluşturulurken mutlaka alınacak cari raporların detayları kurgulanmalı ve detaylar düşünülerek cariler kodlanmalıdır. Hareket girildikten sonra cari kodu bu alandan değiştirilememektedir. Hareketi olan kartların kodunu değiştirmek için Sistem – Araçlar – Kod Değiştirme İşlemleri kullanılmaktadır.
F3 ile Sıradaki Kodu Verir; Cari kodunu yazarken nerede kaldığınızı programınıza hesaplatabilirsiniz. Tek yapılması gereken cari koduna başlangıç değerini yazmak ve F3 tuşuna basmaktır.
Örneğin;
120.01.0001 ile 120.01.1530 arası;
120.02.0001 ile 120.02.2100 arası;
120.03.0001 ile 120.03.0090 arası; kullanılmakta olan cari kodlarımız olsun.
Yeni bir cari kart tanımlarken;
Kodu alanına “120.01” yazdıktan sonra F3 tuşuna basılırsa, otomatik olarak “120.01.1531″ gelecektir.
Kodu alanına “120.02” yazdıktan sonra F3 tuşuna basılırsa, otomatik olarak “120.02.2101″ gelecektir.
Kodu alanına “120.03” yazdıktan sonra F3 tuşuna basılırsa, otomatik olarak “120.03.0091″ gelecektir.
Adı: Cari hesabın resmi ünvanı bu alana yazılır. Fatura ve diğer resmi belgelerde bu alan yazdırılacağı için eksiksiz yazılmasında fayda vardır.
Adı2: Adı alanı unvanı yazmak için yeterli değilse devamını buraya yazılabilir.
Döviz: Cari hesabın hareketlerinin takip edileceği döviz birimi seçilmelidir.
Cinsi: Uyun olan cari cari cinsini seçin. Bu alanda yapılan tanımlama carileri tiplerine göre ayırmamıza yarıyacak, aynı zamanda raporlarda filtreleme amaçlı da kullanılabilmektedir.
1 : Genel Bilgiler
T.C. Kimlik No: Tanımlamakta olduğunuz cari hesap şahıs ise bu alana TC kimlik no’sunu girilmelidir.
V.D. : Vergi dairesi girilmelidir.
V.D. No: Vergi numarası girilmelidir.
Grubu: Carilerinizi belirli gruplar altında toplayarak takip edebilirsiniz. Örneğin; Toptancı cariler, Perakendeci cariler vb. Yaptığınız bu gruplama raporlamalar sırasında size büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bu alandan F10 listeleme tuşu yardımıyla daha önce tanımladığınız cari gruplarınızı seçebilirsiniz. Seçim ekranında Alt + E tuşlarıyla yeni bir grup tanımlayabilirsiniz veya yeni bir grup tanımlamak için; Cari – Tanımlar – Cari Grup Tanımları nı kullanabilirsiniz.
Bölgesi: Burada da carilerinizi bölgeler bazında gruplayarak takip edebilirsiniz. Örneğin;
Kodu Adı
07.01 Antalya Merkez Müşterileri
07.02 Kemer Bölgesi Müşterileri
07.03 Kumluca Bölgesi Müşterileri
07.04 Finike Bölgesi Müşterileri
07.05 Kaş Bölgesi Müşterileri
Bu alandan yaptığınız tanımlamalar da raporlamalar sırasında size büyük kolaylıklar sağlıyacaktır.
Bölge tanımları Rota Planlama kullanan müşterilerde önemli rol oynamaktadır. Rota (Route) takibi yapılacaksa Rut kurgusuna göre tanımlanması gerekmektedir.
Sektörü: Burada da carilerimizi sektörlerine göre gruplayabilirsiniz. Örneğin; Oteller, Seyahat Acenteleri, Tur Firmaları vb. Bu alandan yaptığınız tanımlamalar da raporlamalar sırasında size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Fiyat Kodu: Stok tanıtım kartında 5 adet standart, sınırsız sayıda da grup fiyat tanımlanabilmektedir. Bu cari ile ilgili işlem yaparken stoklar bölümünde tanımlanan fiyatlardan hangisinin varsayılan getirileceği burada seçilmektedir.
Fiyat Grubu: Stok kartları “Grup Bazında Fiyat Tablosu” kullanılarak fiyatlandırılmış ise Fiyat Grubu kullanılabilir ve bu seçeneğin aktif olması için Fiyat kodunda “Fiyat Grubundan Getir” seçeneği seçilmiş olmalıdır.
Açıklama : Dört adet açıklama alanı bulunmaktadır. Bu alanlara müşteriye özel bilgiler yazılabileceği gibi bir takım özel uygulamalarda da kullanılabilmektedir.
Durumu:
Aktif : Cari aktif olarak kullanılabilir ve her türlü işlem yapılabilir.
Pasif : Cari hiç bir evrakta kullanılamaz ve listelerde görünmez.
Pasif olan carileri tekrar kullanıma açmak için; F4 Cari kartları Listesinde Liste İşlemleri – Pasif Kayıtları Göster tıklanır. Bu işlemden sonra listeye pasif olan kayıtlarda eklenecektir.
Ödeme Günü: Cari hesaba özel bir ödeme vadesi varsa girilmelidir. Faturalarda ilgili cari seçildiğinde Ödeme Vadesi otomatik olarak doldurulacaktır.
Merkez Cari Kodu: Birden fazla şubesi olan müşterileriniz varsa ve irsaliyelerinizi şubelere, bu irsaliyelerin faturasını merkez cariye kesiyorsanız; Öncelikle merkez cari hesabı tanımlamalısınız. Daha sonra her bir şubeyi ayrı ayrı adresleriyle birlikte tanımlarken Merkez Cari Kodunda ilgili Merkez Cariyi seçmelisiniz.
Fatura keserken merkez cariyi seçip Evraktan Aktarım – İrsalyeleri Aktar tıkladığınızda bağlı bütün şubelerin irsaliyeleri karşınıza gelecektir.
İlgili Personel: Bu listede Personel kartları listelenmektedir. Tanımlamakta olduğunuz cariyle ilgilenen personeliniz varsa seçin.
Çalışma Şekli: Perakende Satış ekranında kullanılan bir alandır. Perakende Satış ekranından veresiye satış yapılıyor ise veresiye çalışan müşteri kartlarında Kredi seçilmelidir. Ticari ve muhasebe programlarımızda bu alanın bir fonksiyonu yoktur
kullanabilirsiniz.
İndirim: Tanımlamakta olduğunuz cariye ait alışlarda ve satışlarda kullanılan sabit bir iskonto oranı var ise bu alana giriş yapılmalıdır. İskonto bulunan evraklarda cari seçildiği anda tanımlı iskontosu otomatik olarak yansıyacaktır.
Kur Alanı: Kur alanında 1 den 4 e kadar devam eden rakamlar bulunmaktadır. Bu rakamlar aşağıdaki alanları ifade eder.
1= Döviz Alış
2= Döviz Satış
3= Efektif Alış
4= Efektif Satış
Tanımlamakta olduğunuz cari dövizli çalışıyor ise dövizli işlemlerde evrak döviz kurunu bu alandan yapılan seçime göre uygulayacaktır.
2 : Diğer Bilgiler
Bu alan e fatura mükellefleri için geçerlidir. Carimiz e fatura ve e arşiv mükellef ise Genel Bilgiler kısmında seçeneğini tıkladığımız zaman E-Fatura Alias alanı kendisi dolucak genel bilgiler kısmındaki bilgiler doğru girildiği taktirde .
E -fatura Senaryosu : Bu alanda cariye faturayı nasıl yollanacağı belirleniyor . Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer faturayı ticari fatura olarak kesiyorsak karşı tarafa fatura gittiği zaman 7 iş günü içerisinde kabul etmiyorsa iptal edebiliyor faturayı Temel faturada ise karşı taraf kabul ettiği durumda iptal edilemez .
3 : Yetkililer
Örnek : Bir okul muhasebesini ön muhasebesini tutuyorsunuz cari başlıklarımız öğrenciler bu alana öğrenci velilerini kayıt edebilirsiniz . Ya da çalıştığımız carinin de birden fazla birimle muhatap olabiliriz bunları da yetkililer kısmına ekleyip takip edebiliriz .
Not: bu alanda kayıt sınırı yoktur , istediğimiz kadar kayıt ekleyebiliriz.
4 : Diğer Adresler
Bu sekmeden tanımlamakta olduğunuz cari hesapların iletişim bilgilerin girişi yapılmaktadır. İletişim bilgilerinin eksiksiz doldurulması ilerleyen dönemlerde size kolaylıklar sağlayacaktır. Mesela burada girişini yapmış olduğunuz cep telefonuna sistemin otomatik olarak tebrik yada bakiye mesajı atmasını sağlayabileceksiniz veya önemli günlerde mail gönderebileceksiniz.
Kayıt edilen her adres sol tarafta listelenecektir. İstediğiniz kadar adres tanımlanabilmektedir ve bu adresler evraklarda seçilerek işlem yapılabilmektedir.
Tanımlanacak her yeni adres için Vazgeç butonu yanındaki Kaydet daha sonra Yeni Adres butonu tıklanmalıdır. Bütün adres girişleri tamamlandıktan sonra Kaydet ( Kapatın yanındaki )
Kayıtlı olan adresleri silmek için “Tanımlı Adresler” bölümünden silinecek olan adres seçilir daha sonra “Adres Sil” butonu tıklanır.
Adres Türü: Tanımlamakta olduğunuz adres türünü seçin. Burada “Genel Adres”, “Fatura Adresi”, “İrsaliye Adresi”, “Sipariş Adresi” seçenekleri bulunmaktadır.
Genel Adres seçilmesi ve diğer adreslere herhangi bir şey girilmemesi durumunda bu adres bütün evraklara varsayılan olarak gelecektir. Eğer tanımlamakta olduğunuz cari kartında evrağa özel adres girilmiş ise (fatura adresi, irsaliye adresi gibi) o evraka girildiğinde adres türüyle eşleşen adres otomatik olarak gelecektir.
Ziyaret bilgileri plasiyerin müşteriye ne zaman aralığında gideceğini kontrol eden alan
3 : Banka Hesapları
Banka Hesapları sekmesinde ilgili cariye ait, 3 farklı banka bilgisini programınıza tanıtabilirsiniz. Bu alanlar tamamen bilgi amaçlı kullanılabilecek alanlardır.
Banka ve Şube 1-2-3: Tanımlamakta olduğunuz cariye ait banka bilgileri girilmelidir.
Hesap Numarası: Tanımlamakta olduğunuz cariye ait banka hesap numarası bilgisini bu alana girebilirsiniz.
3 : Yetkili Bilgileri
Cari hesabın yetkili personellerinin tanımlanması için kullanılmaktadır. Sınırsız sayıda yetkili tanımlanabilmektedir. Her bir yetkili tanımı için kaydet ve ekle butonları kullanılmalıdır. Cari kartının tanımlanması işlemi tamamlanmış ise “Kaydet” butonunu tıklanarak kayıt işlemi tamamlanır.