Muhasebe Fişleri
Muhasebe fişleri açıldığında entegrasyondan girilen veya manuel olarak girilmiş olan fişler listelenecektir. Bu listeden yeni fiş girebilir mevcut girilmiş fişlerde düzenleme yapabilir veya silebilirsiniz.
Program evraklardan entegre gelmiş ( yani otomatik oluşturulmuş fişler ) fişlerde değişiklik yapılmasına ya da silinmesine izin vermeyecektir. Söz konusu olan değişiklik veya silme işlemi fişin ait olduğu evrakta yapılmalıdır. Evraklarda yapılan değişiklikler otomatik olarak fişlerde de yapılacaktır.
Yeni fiş eklemek için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
Fiş Tipi: Mahsup, Tahsil, Tediye, Açılış, Kapanış olmak üzere 5 ayrı fiş tipi bulunmaktadır
Kaydını yapmakta olduğunuz işlemin türüne göre uygun olan fiş tipini seçiniz.
Mahsup: Kasa hesabını ilgilendiren işlemler dışındaki tüm fişler için bu seçenek kullanılabilir.
Tahsil: Kasa hesabı borçlandırılacaksa yani tahsilat işlemi varsa bu seçenek kullanılabilir.
Tediye: Kasa hesabı alacaklandırılacaksa yani ödeme işlemi varsa bu seçenek kullanılabilir.
Açılış: Mali yıl için bir kere kullanılması gerekir ve bir önceki mali yıldan devreden hesapların bakiyelerini yazmak için kullanılır.
Kapanış: Mali yıl için bir kere kullanılması gerekir ve bir önceki mali yıldan devreden hesapların bakiyelerini yazmak için kullanılır.
Tarih: Kaydını yapmakta olduğunuz fişin tarihini yazınız.
Sıra No: Sıra numarası program tarafından otomatik verilmektedir. Değişiklik yapılmasına izin verilmez. Sıra numarası her gün 1 den başlayarak arttırılır, dolayısı ile gün içinde girilen fiş sayısını gösterir.
Yevmiye No: Yevmiye numarası da program tarafından otomatik olarak değer almaktadır. Değişiklik yapılmasına izin verilmemektedir. Mali yıl başından itibaren 1 den başlayarak arttırılır. Yevmiye numarası yıl içindeki fiş sayısını verir.
Açıklama: Muhasebe fişi için genel bir açıklama yazılabilir. Yazılan bu açıklama fiş satırlarına otomatik olarak kopyalanacaktır. Tabi satırda açıklamanın değiştirilmesi de mümkündür.
Departman: Departman fişleri gruplamak için kullanılmaktadır. Merkez, şube kayıtlarını ayırmak için kullanılabilir yada farklı bir gruplama mantığı kurgulayabilirsiniz. Departman evrak genelinde seçilebileceği gibi fiş satırlarında da seçilebilir.
1 : Genel Bilgiler
Kodu: Muhasebe hesap planı tablosundan kullanmak istediğiniz hesabı seçiniz. Seçim için F10 tuşunu kullanabilirsiniz.
Not: Aradığınız kodun bir kısmını yazıp yıldız (*) koyarak F10 tuşuna basarsanız filtreleme kriterleri daralacağı için arama daha hızlı gerçekleşecektir. Mesela; 15* è F10 tuşuna basıldığında sadece 15 ile başlayan stoklar listelenecektir. 600* è F10 tuşuna basıldığında sadece 600 ile başlayan stoklar listelenecektir.
Açıklama: Satıra özel bir açıklama yazılabilir. “2011 9.Ay KDV Tahakkuku” gibi.
TL Borç: Borç tutarı yazılmak isteniyor ise yazılır. Bu alanda rakam yazılmış ise program TL Alacak sütununu atlayacaktır. Şayet bu alan sıfır ise TL Alacak sütunu kullanılabilir.
TL Alacak: Bir önceki Borç alanına sıfır yazılmış ise imleç TL Alacak alanına gelecektir. Aksi halde bu alan kullanılamayacaktır.
Stok Miktarı: Basit envanter takibi yapılabilmesi için stok miktarı alanı kullanılabilir. Bunun için stok alış ve satış işlemlerinde sadece ilgili satırlara alış ve satış miktarını yazara çeşitli raporlarda bu bilginin gösterilmesi sağlanabilir.
Kullanılan Kısayol Tuşları
F8 è Üst Satırı Kopyala
F3 è Kayıt Arama
Arama yapılmak istenen kolon üzerine gelerek F3 tuşuna basınız. Aranan değeri yazın ve butonuna tıklayınız. Program ilk bulduğu kayıt üzerine gelecektir, bulmak istediğiniz kayıt bu değil de arama butonuna tekrar tıklayınız.
Bu işlemi aradığınız kayda ulaşıncaya kadar tekrarlayınız.
F5 è Bakiye Eşitle : Fiş toplamındaki Borç ile Alacak arasındaki farkı fiş kapanacak şekilde Borç ya da Alacak tutarına yazar.
Ctrl + P è Araya Satır Ekle
Shift + Enter è Alt Satıra Geç :Herhangi bir satırdayken sonraki alanları otomatik geçerek bir sonraki satırın başına imleci gönderir.
Yansıtma İşlemleri: Belirli dönemlerde yapılması gereken yansıtma işlemleri için Fiş İşlemleri – Yansıtma İşlemleri menüsünü tıklayınız.
Yansıtma hesaplarının açılışı, Yansıtma hesaplarının kapanışı, Dönem Kar – Zarar Mahsubu, Vergilendirme Mahsubu, vs. gibi dönem sonu işlemler yapılabilmektedir.
Yapılacak işlemin türünü seçerek oluştur butonunun tıklanması yeterli olacaktır.
Satılan Malın Maliyeti Fişini Oluştur: Belirli dönemlerde oluşturulması gereken satılan mal maliyeti fişi bu bölümden otomatik olarak oluşturulabilmektedir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için stok kartlarının satıla malın maliyeti hesabı (621) mutlaka seçilmiş olması gerekir. Aksi halde aşağıdaki gibi mesaj ekrana gelir
ve işlem durdurulur. Bu durumda Stok – Stok Kartlarından ilgili stok kartına Düzelt tıklanır. 7: Muhasebe Kodları sekmesindeki Stok Satış Maliyet Muhasebe Kodu doldurulur.