Sayım çok çeşitli şekillerde yapılabilir. Fakat her nereden yapılmış olursa olsun son noktada yani aktarım yapıldığında mutlaka Sayım Fişlerinde yapılan sayım görünecektir.
Sayım Yapılabilecek Platformlar ve Aktarım İle İlgili Detaylar Şunlardır:
– Bilnex Sayım Fişlerinden manuel stokları tek tek seçerek veya okutarak sayımlar girilebilir.
– Bilnex Sayım Fişlerinde “2: Dosyadan Aktarım” Sekmesinden csv formatındaki dosyayı toplu bir şekilde içeri alabilirsiniz. (Alanlar noktalı virgül ile ayrılmış olmalıdır. kodu veya barkodu ve miktarı zorunlu alanlardır. ) Detay için tıklayınız…
– Excel’de veya bir Text ortamından kopyaladığınız değerleri Bilnex Sayım Fişini Direk yapıştırabilirsiniz. Bu işlemi Sayım Fişinin içinde Yardımcı Tuşlar – Satırları Yapıştır (Ctrl+Alt+V) seçeneği ile yapabilirsiniz. Detay için tıklayınız…
– Endüstriyel el terminalleri ile (WinCE & WinMobile) cihazları ile yapılan sayımlar. Bu cihazlar sayım sonrasında Bilnex Sayım Fişlerine otomatik aktaracaktır. Bu cihazlar direk Bilnex veri tabanına bağlı çalıştıklarından aktarım işlemleri otomatik yapılacak sonrasında her hangi bir müdahaleye gerek kalmayacaktır. Diğer tüm seçeneklerde olduğu gibi “Sayım Kesinleştirme” işlemlerini yapmak yeterli olacaktır.
– Android veya iOS cihazlar üzerinden yapılan sayımlar. Bu cihazlarda sayım sonrasında Bilnex Sayım Fişlerine otomatik aktaracaktır. Bu cihazlar direk Bilnex veri tabanına bağlı çalıştıklarından aktarım işlemleri otomatik yapılacak sonrasında her hangi bir müdahaleye gerek kalmayacaktır. Diğer tüm seçeneklerde olduğu gibi “Sayım Kesinleştirme” işlemlerini yapmak yeterli olacaktır.
Yukarda da bahsettiğimiz gibi her nerede yapılmış olursa olsun sayımlar Bilnex Sayım Fişlerinde toplanacaktır. Sırası ile Sayım Fark raporu alınır, gerekiyorsa birleştirme işlemi yapılır ve son olarak Mutlaka Sayım Kesinleştirme işlemi yapılır.
Sayım Fişleri Kullanımı
Sayım Fişlerinde “Ekle” ile yeni sayım işlemine başlamış olacaksınız.
Sayımda Depo seçimi oldukça önemlidir. Sayılan deponun seçilmesi gerekir, kesinleştirme işlemi depo bazında yapılır.
Bir depo için birden fazla sayım fişi oluşmuş olabilir. Aynı tarih olduğundan emin olun çünkü kesinleştirme işleminde aynı depoların aynı tarihteki sayımları tek sayım gibi yani beraber değerlendirilir. Fakat aynı depoya ait farklı sayım fişlerinide birleştirmek pek tabi mümkündür. Sayım Birleştirme ayrıntıları için tıklayınız..
Manuel sayım yapıldığı durumlarda “Kodu/Barkodu” alanında stok barkodunu okutmak, kodu elle yazmak veya F10 ile sayımı yapılan stok kartını seçmek ve sonrasında sayılan miktarı yazmak yeterli olacaktır. Ctrl + G ile aktif edilen seri okutma özelliği sayesinde peş peşe stokları okutmak mümkün olacaktır. Bu özellik aktif olduğunda kolon başlıklarının altı çizgili görünür.
Tüm sayım bittikten sonra sayım fişini kayıt ettikten sonra gerekiyor ise Sayım Fark raporu alınmalıdır. Çünkü kesinleştirme sonrası Sayım Fark Raporu çalışmayacaktır.
Sayımdan sonraki işlemler sırası ile gerekiyorsa Sayım Fark Raporu ve arkasından Sayım Sonuçlarının Kesinleştirilmesi işlemleri olacaktır.
Eksiye Düşen Stoklar ile İlgili Sıfırlama Operasyonu
Bu işlem ile eskiye düşen stokların sıfırlanması veya sayılması ile ilgili işlemler toplu bir şekilde yapılacaktır. Eskiye düşen stokları tek tek seçmek yerinde sayım fişine otomatik olarak ve sayım miktarları da Sıfır olarak eklenecek ( tabi seçilen depodaki miktarlarına göre çalışacaktır) bu sayede kayıt edip hızlıca kesinleştirerek eksileri sıfırlanmış olacaktır. Fakat eskiler sıfır olarak sayım fişine eklendikten sonra eldeki miktarlarını yazmak tercihi de size bırakılmıştır. Bu durumda ise eksilerin miktarlarını yazarak kesinleştirme yapmanız gerekecektir.
Yaşanabilecek Olası Kesintiler ve Problemler İle İlgili Alınabilecek Bir Tedbir
Özellikle mobil cihazlarda yapılan sayımlarda cihazın kilitlenmesi, şarjının bitmesi gibi yaşayabileceğiniz sorunlarla daha pratik baş edebilmek için şu yöntemi kullanabilirsiniz. Sayım yaparken raf raf ilerleyin ve/veya aralıklar belirleyerek sayım yapın ve kayıt edin.
Mesela; sayıma başlarken bir nokta belirlediniz ve rafın başından ve 1. katından saymaya başladınız diyelim. Başladığınız kattaki rafın tamamını saydıktan sonra kayıt edin ve yeni kata geçmeden mutlaka kayıt etmiş olun. Bu sayede her hangi bir rafın ortasında, başında veya sonunda bir kesinti veya kayıp yaşadığınızda sayımın en başına dönmek yerine rafın başına dönerek kaybı minimize etmiş olursunuz. Bu yöntem çokça kullanılan bir yöntemdir.