E-Faturaya dair ayarlarda değişiklik yapılabilmesi için oluşturulmuş menüdür.
E-Belge \ E-Fatura \ E-Fatura Parametreleri yolu izlenerek ulaşılabilir.
Genel Parametreler
Gerek şekil gerekse içerik olarak E-Fatura gönderiminde farklı işletmelerin çeşitli isteklerine cevap verebilmek için parametreler ve tanımlamalar bu alanda bulunmaktadır.
Birim Fiyat Gönderim Formatı: Faturada gözükecek olan kuruş hanesi burada tanımlanır.
E-Fatura Carilerinin Güncellenmesi E-Fatura Mükellefi Olmayan Carileri Güncellesin: E-Fatura mükellefi olan carilerin posta kutusu gibi bilgilerini entegratör firmalar üzerinden güncellerken Bilnex üzerinde sadece E-Fatura mükellefi olmayan cariler güncellensin isteniyor ise bu seçenek işaretlenmeli. Yani Bilnex’te tanımlı bir cari E-Fatura mükellefi ise ve posta kutusunda bir değişiklik olmuş ise ve bu seçenek işaretli ise yeni posta kutusu otomatik olarak güncellenmez ve bu durum E-Fatura gönderiminde sorun olarak karşınıza çıkar.
Bu parametrenin işaretli olmaması tavsiye edilir. Ancak Şubeli müşterileriniz var ise ve posta kutularını kendiniz belirleyerek gönderiyor iseniz işaretleyerek kullanılabilir.
Program Açılışında E-Fatura Carilerini Güncelle: Bu parametre işaretliyse her açılışta ekrana bir uyarı penceresi gelecektir. Gelen pencerede Evet denilirse E-Fatura carilerini günceller.
Fatura Gönderiminde Cari Adı 2 Cari Unvanı Sonuna Eklensin: Bu parametre işaretliyse faturaya Cari Kartlarındaki Cari Adı 2 kısmını ekler.
E-Arşiv Fatura Gönderimi Aktif: Değişen kanunlar ile E-Fatura mükellefi aynı zamanda E-Arşiv Fatura mükellefi de olmaktadır. Dolayısı ile E-Fatura kullanımında bu parametre zorunlu olarak işaretlenmelidir.
Faturaya Gönderi Kodu Eklensin: İnternet satışı ile ilgili bir parametremizdir. Faturadaki E-Belge sekmesinde bulunan internet satış bilgilerinden gönderi no alanını xml e çıkarmak için kullanılır.
Fatura Gönderiminde Aynı Ürünleri Birleştir: Aynı ürün birden fazla satırda bulunuyorsa ve birim fiyatları aynı ise bu stokların tek satırda birleştirilerek gönderilmesini sağlar.
İhraç Kayıtlı Faturalarda Ödeme Tutarına Net Toplam Gönderilsin: Bu parametre işaretliyse Ara Toplam ücretini Net Toplam olarak atar. KDV Hariç ise KDV’siz fiyat Net Toplam olur.
E-Fatura / E-Arşiv Fatura Gönderiminden Sonra PDF Gösterilsin: Bu parametreler işaretliyse E-Fatura/E-Arşiv Fatura gönderiminden sonra PDF gösterilir.
E-Fatura / E-Arşiv Fatura Gönderiminden Sonra XML Gösterilsin: Bu parametreler işaretliyse E-Fatura/E-Arşiv Fatura gönderiminden sonra XML gösterilir.
Gönderilen Faturalar Kilitlensin: Gönderim işlemi yapılmış olan faturaların üzerinde değişiklik yapılamaması için bu parametrenin aktif edilmesi gerekir. Faturanın kilidinin açılabilmesi SUPERVISOR kullanıcı şifresini bilmeyi gerektirir. Bu şifre ile fatura üzerinde sağ tuş yaparak kilit yeniden açılabilir.
PDF Ön İzlemeler Tarayıcıda Yapılsın: Bu parametre işaretliyse Fatura gönderiminden sonra gösterilecek olan PDF varsayılan tarayıcıda açılır.
Fatura Aktarımında Satır İndirim Çarpanı: Karşı taraftan gelen faturanın satırlarında indirim bulunuyorsa, indirim oranının bozulma ihtimaline karşın buraya 100 değeri girilir.
E-Fatura Numarası Takibi Yapılsın: E-Fatura numarası; gönderim anında entegratör web servisleri tarafından anlık üretilir ve programımız bu bilgiyi gönderilen faturaya otomatik yazar. Fakat bu seçenek ile E-Fatura numaralarının kullanıcı tarafından belirlenip bu numaralar ile gönderimi sağlanır. Hemen altındaki Ön Ek bilgilerine kullanılacak olan E-Fatura seri bilgilerinin yazılması gerekir. Birden fazla seri kullanımı söz konusu ise aralarına noktalı virgül koymak gerekir.
Yukardaki görselde görüldüğü gibi seçilen carinin E-Fatura mükellefi olması durumunda göre faturada E-Fatura No alanında bulunan üç nokta (…) butonuna basınca seriler otomatik gelecektir ve seçilen serinin sıradaki numarası otomatik verildikten sonra gönderimi de bu seri ile yapılacaktır.
E-Arşiv Fatura Numarası Takibi Yapılsın: E-Fatura için anlatılan kurgunun tamamı E-Arşiv Fatura içinde geçerli.
E-İrsaliye Numaraları Doküman Referanslarına Eklensin: İhtiyaç olan sektörlerde aşağıdaki alanların .XML‘e gönderilmesi için kullanılan bir parametredir . Standart Bilnex E-Fatura tasarım dosyaları kullanıldığında irsaliye numaraları faturanın alt kısmında görüntülenecektir.
Fatura Notları
Genel olarak fatura görselliğinin düzenlenmesi için geliştirilmiş olan bölümdür. Bir çok açıklama ve detay eklenmesine olanak sağlar.
İhraç Kayıtlı Fatura Notu: Bu alan ihraç kayıtlı faturalarda açıklama kısmına not düşmek içindir.
Sabit Açıklama 1,2,3,4,5 : Fatura üzerine standart olarak gönderilmesi istenilen bilgiler bu alana yazılabilir.
Yazıyla Toplam Fatura Notlara Eklensin: Yazı ile yekûn tutarının fatura altına not olarak eklenmesini sağlar.
Yazıyla Toplam Ana Para Birimi Yazsın: Bu parametre işaretliyse stokların toplamlarını ana birim bazında yazı ile toplam yazması sağlanır.
Fatura Açıklamaları & Fatura Genel Açıklaması Fatura Notlarına Eklensin: Bu parametreler işaretliyse fatura içeriğindeki açıklamalar fatura notlarına eklenir.
Fatura İşlem Döviz Kuru Fatura Notlarına Eklensin: Bu parametre işaretliyse evrak döviz kuru faturaya eklenir.
İrsaliye Numaraları Fatura Notlarına Eklensin: Bu parametre işaretliyse, İrsaliyeden gelen faturaların içeriğine E-İrsaliye numarası eklenir.
Fatura Satırlarındaki Döviz Kurları Fatura Notlarına Eklensin: Bu parametre işaretliyse Türk Lirası üzerinden yapılmayan satışlarda kullanılan dövizin kuru fatura notlarına eklenir.
Fatura Satırlarının Döviz Fiyatları Satır Notlarına Eklensin: Bu parametre işaretliyse fatura satırlarındaki ürünlerin döviz fiyatları satır notlarına eklenir.
Fatura Depo Kodu Adı Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse fatura içerisinde seçilmiş olan Depo Kodu faturada notlara eklenir.
Fatura Departman Kodu Adı Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse fatura içerisinde seçilmiş olan Departman Kodu faturada notlara eklenir.
Fatura Proje Kodu Adı Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse fatura içerisinde seçilmiş olan Proje Kodu faturada notlara eklenir.
Fatura Personel Kodu Adı Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse fatura içerisinde seçilmiş olan Personel Kodu faturada notlara eklenir.
Önceki Bakiye Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse carinin söz konusu faturadan önceki bakiyesi fatura notlarına eklenir.
Son Bakiye Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse carinin söz konusu faturadan sonraki bakiyesi fatura notlarına eklenir.
Vade Tarihi Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse faturanın içerisinde belirlenen vade tarihi fatura notlarına eklenir.
Seri No’ları Fatura Altı Notlarına Ekle: Bu parametre işaretliyse faturanın seri numarası fatura notlarına eklenir.
Seri No’ları Satır Notlarına Ekle: Bu parametre işaretliyse faturanın seri numarası satır notlarına eklenir.
Fatura Satır Notlarına Eklenecek Stok Kartı Alanları: Bu parametre de satır notlarına eklenilmesi istenen Stok Kart Alanları girilerek satır notlarına eklenmesi sağlanır. (Örn. Açıklama, Kodu, Adı2 gibi)
Fatura Satır Notlarına Eklenecek Fatura Detay Alanları: Bu parametre de satır notlarına eklenilmesi istenen Fatura Detay Alanları girilerek satır notlarına eklenmesi sağlanır.
Fatura Satır Notlarına Eklenecek Hizmet Kartı Alanları: Bu parametre de satır notlarına eklenilmesi istenen Hizmet Kart Alanları girilerek satır notlarına eklenmesi sağlanır.
Stok Kodunda Birim Barkodunu Gönder: Stok kodunda, stok kodu yerine barkod göstermek isteniyorsa bu parametrenin aktif edilmesi gerekmektedir. Aktif edildiği taktirde artık stok kodu yerine ürün barkodu gösterilecektir.
E-Fatura Ön İzlemeleri Terminallerden Yapılsın: Fatura ön izlemesinde kullanılan tasarım dosyasının terminal mi yoksa server üzerinden mi okunacağını belirler. Bazı işletim sistemlerinde tasarımı ön izlemek için tasarım dosyasının lokalde olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda işaretlemek sorunu çözecektir.
Tasarım dosyası C:\BilnexV3\Efatura\Tasarım yolunda Default.XSLT dosyası kullanılır. Parametre işaretli olmadığında \\Server\BilnexV3\Efatura\Tasarım yolundan okunacaktır.
Fatura Stok Adını Eklenecek Stok Kartı Alanları: Bu parametrede fatura notlarına eklenilmesi istenen Stok Kart Alanları girilerek fatura notlarına eklenmesi sağlanır.
Hizmet Satırlarında Gönderilecek Hizmet Alanları: Bu parametrede fatura notlarına eklenilmesi istenen Stok Kart Alanları girilerek fatura notlarına eklenmesi sağlanır.
Cari Açıklamaları Fatura Notlarına Eklensin: Bu parametreler işaretliyse Cari Açıklamaları fatura notlarına eklenir.
Hızlı Satış Faturalarının Gönderiminde Ödeme Detaylarıda Gönderilsin: Bu parametre işaretliyse Hızlı Satış Faturalarının ödeme detayları faturada gösterilir.
Faturayı Gönderen Kullanıcı Fatura Notlarına Eklensin: Bu parametre işaretliyse faturayı gönderen sistem kullanıcısının ismi fatura notlarına eklenir.
Pos Satış Faturalarının Gönderiminde Ödeme Detaylarıda Gönderilsin: Bu parametre işaretliyse Pos Satıştan gönderilen faturanın ödeme detayları faturada gösterilir.
Kapalı Faturaların Gönderiminde Kasa Adı Notlara Eklensin: Bu parametre işaretliyse kapalı faturanın işleminin hangi kasadan yapıldığı bilgisi fatura notlarına eklenir.
Fatura Notlarına Eklenecek Cari Kartı Alanı: Bu parametrede fatura notlarına eklenilmesi istenen Cari Kart Alanı girilerek fatura notlarına eklenmesi sağlanır.
Web Servis
E-Fatura & E-Arşiv Fatura gönderiminde entegratör firma ve ayarlarının yapıldığı bölümdür. Bu ayarlar şube bazında yapılmaktadır yani her şube için bu ayarları yeniden yapmak gerekir, aksi halde farklı şubelere farklı posta kutusu tanımlamak mümkün olmayacaktır.
Bu formda ayrıca firma bilgileri de yer almaktadır. Şubeleri farklı firmalar olarak kullanan işletmeler her firma bilgisini ayrı ayrı bu kısımdan tanımlayarak farklı firmaların gönderimini aynı veri tabanı içinde yapabilirler. Böyle bir durum yok ise bile bu alanda sadece vergi numaranızın yazılması zorunludur. (Firma tanımlarında yazıldı ise bu alana otomatik gelecektir. )
Anlaşmalı olduğunuz entegratör firmanın seçimi ile işe başlamak gerekir. Henüz hali hazırda kullanılmakta olan firmalar Fit (Foriba), EDM ve Hızlı Bilişim firmalarıdır.
Entegratör firma tarafından size sağlanmış olan kullanıcı bilgilerini sisteme girerek haberleşmenin ilk adımı tamamlanır. Entegratör firma tarafından size sağlanan gönderici adresini (PK) bilgisini ve gönderici bildirimi (GB) bilgilerini de doğru bir şekilde yazmak gerekir.